
NAMIRNICE KOJE ODRŽAVAJU VAŠU VITKU LINIJU I RAVAN STOMAK
Taloženje masnih naslaga u predelu struka i stomaka je opasnije od gojenja na drugim delovima tela. Stručnjaci upozoravaju taloženja masti u predelu stomaka i struka povećava rizik od insulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i nekih karcinoma. Postoje dve vrste masnog tkiva koje se taloži na kritičmnom mestu a to su : Prvo je potkožno, manje opasno i lakše se topi korekcijom ishrane i vežbama. Drugo je visceralno masno tkivo i oblaže jetru i organe u trbuhu, taloži se od nezdrave hrane i manjka fizičke aktivnosti, a opasnija je jer predstavlja faktor rizika za pomenute bolesti.

KAKO NASTAJE “NAJSREĆNIJI“ HORMON SEROTONIN?
Serotonin je jedan od najvažnijih hormona koji se nalazi u našem telu. On igra ključnu ulogu u našem raspoloženju, emocionalnom stanju i opštoj dobrobiti organizma jer kako znamo sve ide iz glave, a serotonin se proizvodi u mozgu. Ovaj hormon, poznat i kao hormon sreće, može nas učiniti srećnijima i zadovoljnijima. U ovom blog postu, istražićemo kako se serotonin stvara, koje namirnice nam mogu pomoći da budemo srećni i za šta je još odgovoran ovaj važan hormon. Prvo, hajde da se pozabavimo pitanjem kako se serotonin stvara u našem telu. Serotonin se sintetiše u mozgu iz aminokiseline tryptophan. Ova aminokiselina

KAKO OJAČATI IMUNITET
Često slušamo savete, ovaj ili onaj preparat je odličan za imunitet. Nije tako jednostavno da jedan ili dva preparata mogu da utiču na naš imunitet. Jer imunitet je odbranbeni mehanizam našeg organizma koji nas štiti od štetnih uticaja stranih tela poput virusa, bakterija, toksina i drugih mikroorganizama. Tako da je ojačavanje i čuvanje imuniteta mnogo kompleksnije nego jedan ili dva preparata koji nam se nude. Da bi smo razumeli kako to radi , moramo da znamo koja je osnovna podela: Urođeni imunitet – je onaj imunitet koji dobijamo od majke. Prvo tokom trudnoće antitela se prenose na plod, a zatim

NAMIRNICE KOJE UTIČU NA NAŠE RASPOLOŽENJE I MOZAK
Mozak predstavlja komandni centar našeg tela, najčešće čujemo „ Sve potiče iz glave“ , da to je istina, a kako hrana utiče na naš mozak i koja vrsta hrane je najbolja za razvoj, održavanje funkcije mozga, bolju koncentarciju i pamćenje , o tome u ovom Blogu. Hrana koju konzumiramo utiče na celokupno telo ali ponajviše na funkcije mozga. Pre svega zdravih masti one su zadužene da hrane mozak, povećavaju sivu masu i pomažu u sprečavanju kognitivnog pada. Tu spadaju sve namirnice bogate omega 3 – masnim kiselinama koje mozak koristi za građu nervnih moždanih ćelija a one su neophodne za

TRANS MASTI I NJIHOV IZUZETNO LOŠ UTICAJ NA ORGANIZAM
Koliko puta smo čuli da je brza hrana nezdrava, da sadrži trans-masti i kako ima izuzetno loš uticaj na naše zdravlje ali i ceo organizam?! Verovatno mnogo puta a da li znamo i zašto je to tako ? U ovom blogu ću vam pojasniti kako to trans-masti utiču loše na naš organizam. Pre svega treba da znamo da su masti neizostavan deo pravilne ishrane i nikako ih ne treba izostaviti. Ali treba znati da postoje „ loše“ i „ dobre“ masti. „ Dobre“ masti su one koje smanjuju upalne procese u organizmu, tu spadaju masti iz orašastih plodova, seme

6 RAZLOGA ZAŠTO CVEKLA TREBA DA IMA POSEBNO MESTO U VAŠOJ ISHRANI
Znam da mnogi od nas kada čuju za cveklu nisu baš oduševljeni njenim pomalo „zemljanim“ ukusom i vrlo retko se odluče za ovo povrće. Međutim njen uticaj na organizam je toliko lekovit da spada u sam vrh dragocenog povrća za Detox organizma. Sve potiče od ćelije i metabolizma ćelije, zato je toliko bitno da naš metabolizam bude u ravnoteži. Cvekla je moćan izvor vitamina i minerala, koji nam pomažu da izbacimo toksine iz organizma i nahranimo mitohondrije ( ćelijske organele koje služe da proizvedu „energiju“ ). Glavnu ulogu u „ pomaganju „ toksinima da napuste naš organizam ima svakako Betain