HRANA KOJA ČUVA MLADOST I PRODUŽAVA ŽIVOT

Tabela sadržaja:

Ako bi vam neko ponudio hranu koja čuva mladost i produžava život da li bi ste prihvatili ?

A vam onda kažem da ta hrana smanjuje mogućnost srčanog udara i pojave dijabetesa tipa 2., održava vašu željenu telesnu težinu, drži u ravnoteži vaš krvni pritisak i holesterol.

A ono što je najvažnije jeste da je dostupna svima jer joj je cena više nego povoljna.

I dalje se pitate šta je to ?

To su vlakna, i hrana koja sadrži vlakna. Poznato je da vlakna rešavaju problem sa probavom, a od rada creva prevashodno zavisi naš imunitet.

Minimalna potreba za vlaknima dnevno je oko 25 gr ali treba da težimo količini od 30 gr dnevno. Većina ljudi u svetu jede manje od 20 gr. vlakna.

Koliko je to 30 gr vlakna?

Evo nekoliko primera koji nam govore koliko je potrebno da pojedemo namirnica da bismo uneli 30 gr vlakna.

½ šolje ovsenih pahuljica ima 9 gr. vlakna

Šaka žitarica ima 3 gr. vlakna

Krompir kuvan 2 gr. vlakna

Dve šargarepe 4 gr. vlakna

Jabuka sa ljuskom 4 gr.. vlakna

Banana od 120 gr ima samo 3 gr. vlakna.

Shodno navedenom nije lako povećati količinu vlakna u ishrani, zato je potrebno poslušati i savete nutricionista koji govore o načinu pripreme hrane kako bismo sačuvali naše zdravlje i uneli sve potrebne nutrijente.

Jedan od saveta za unos više vlakana u oganizam jeste:

Potrebno je kuvati krompir sa ljuskom. Zameniti beli hleb crnim hlebom. Koristiti integralni pirinač i testeninu za pastu. Birati žitarice sa visokim sadržajem vlakana kao što su ovsene pahuljice, jesti orašaste plodove i voće za užinu i što više svežeg povrća svakog dana.

Šta će se dogoditi ako posmatramo jednu grupu koji su svoj režim ishrane prilagodili preporukama nutricioniste i lekara?

Nakon jedne studije i posmatranja 1000 pacijenata došlo se do zaključka da je sprečeno 13 smrtnih slučajeva i 6 slučajeva srčanih oboljenja. Sa promenjenim načinom ishrane smanjen je broj obolelih od dijabetesa tipa 2, raka creva, uredniji nalazi holesterola i krvnog pritiska.

Zaključak koliko znače vlakna u ishrani za naše telo ?

Mnogo! Pre svega vlakna nam daju sitost ali pre toga ono što je još važnije jeste da apsorbuju masti u tankom crevu i tada postaju hrana za dobre bakterije u debelom crevu. U našem debelom crevu se nalaze milijoni raznih bakterija a nama su potrebne one dobre.

Velika je popularnost dijeta bez vlakana, što uopšte nije zdravo! U svemu treba naći meru, tako da unos celog zrna žitarica i složenih ugljenih hidrata su izuzetno važni za očuvanje dobrog zdravlja i dugog života.  Obroci Dr Feelgood catering su zato idealno izbalansirani da dobijete sve potrebne nutrijente i dovoljnu količinu vlakna.