KAKO NASTAJE “NAJSREĆNIJI“ HORMON SEROTONIN?

Tabela sadržaja:

Serotonin je jedan od najvažnijih hormona koji se nalazi u našem telu. On igra ključnu ulogu u našem raspoloženju, emocionalnom stanju i opštoj dobrobiti organizma jer kako znamo sve ide iz glave, a serotonin se proizvodi u mozgu. Ovaj hormon, poznat i kao hormon sreće, može nas učiniti srećnijima i zadovoljnijima. U ovom blog postu, istražićemo kako se serotonin stvara, koje namirnice nam mogu pomoći da budemo srećni i za šta je još odgovoran ovaj važan hormon.

Prvo, hajde da se pozabavimo pitanjem kako se serotonin stvara u našem telu. Serotonin se sintetiše u mozgu iz aminokiseline tryptophan. Ova aminokiselina se nalazi u mnogim namirnicama, ali je najčešće prisutna u proteinima. Da bismo povećali nivo serotonina u svom telu, treba da uključimo u našu ishranu namirnice bogate tryptophanom.

 

 

Koja hrana je dobra za povećanje nivoa serotonina? Evo nekoliko primera. Jogurt je odličan izvor tryptophana, kao i mleko i sir. Takođe, jaja, meso, riba, orašasti plodovi, semenke, mahunarke i soja su namirnice koje mogu pomoći u stvaranju većeg nivoa serotonina u telu. Važno je napomenuti da je unos proteina neophodan za sintezu serotonina, ali da ga treba kombinovati sa ugljenim hidratima kako bi se povećao nivo tryptophana u mozgu.

 

Pored svoje veze sa srećom, serotonin se takođe povezuje sa drugim funkcijama u telu. Na primer, ovaj hormon igra važnu ulogu u regulisanju naše telesne temperature, apetita, sna i seksualne želje. Njegov nedostatak može dovesti do različitih zdravstvenih problema kao što su depresija, nesanica i anksioznost.

 

Kako bi bili srećni i imali optimalan nivo serotonina, treba da kombinujemo različite namirnice u našoj ishrani. Na primer, možemo početi dan sa doručkom bogatim proteinima i složenim ugljenim hidratima, kao što je omlet sa povrćem i integralni hleb. Za ručak, možemo uključiti neku vrstu proteina (meso, ribu) uz prilog od integralnog pirinča ili mahunarke. Užina može biti šaka orašastih plodova ili voće, dok večera može biti laganija sa salatom i nekom vrstom proteina (tuna, pileće meso).

 

Važno je napomenuti da ljudi imaju različite potrebe i reakcije na hranu. Ono što može pomoći jednoj osobi da se oseća srećno, možda neće imati isti efekat na drugu osobu. Stoga, osluškujte svoje telo i eksperimentišite sa različitim namirnicama kako biste pronašli kombinaciju koja vam najviše odgovara.

 

U zaključku, serotonin je hormon koji nam može pomoći da se osećamo srećno i zadovoljno. Da bismo povećali nivo serotonina u telu, važno je uključiti namirnice bogate tryptophanom u našu ishranu. Takođe, važno je pratiti individualne potrebe i osluškivati svoje telo kako bismo održali uravnoteženost i sreću u svakodnevnom životu. Neka vaša ishrana bude raznovrsna i prilagođena individualnim potrebama vašeg tela.