KAKO OJAČATI IMUNITET

Tabela sadržaja:

Često slušamo savete, ovaj ili onaj  preparat je odličan za imunitet. Nije tako jednostavno da jedan ili dva preparata mogu da utiču na naš imunitet. Jer imunitet je odbranbeni mehanizam našeg organizma koji nas štiti od štetnih uticaja stranih tela poput virusa, bakterija, toksina i drugih mikroorganizama.  Tako da je ojačavanje i čuvanje imuniteta mnogo kompleksnije nego jedan ili dva preparata koji nam se nude.

Da bi smo razumeli kako to radi , moramo da znamo koja je osnovna podela:

Urođeni imunitet – je onaj imunitet koji dobijamo od majke. Prvo tokom trudnoće antitela  se prenose na plod, a zatim preko majčinog mleka.

Stečeni imunitet – je rezultat načina i okolnosti života, razvija se postepeno. Za ovaj imunitet smo najčešće mi sami odgovorni.

Može biti još pasivni i aktivni. Za razliku od pasivnog, aktivni je dugotrajan i zato ćemo se u ovom tekstu fokusirati na savete za njegovo jačanje.

Čak i male promene mogu značajno da utiču na poboljšanje imuniteta i celokupnog zdravlja.

Na prvom mestu je svakako HRANA.

Hrana se nalazi na prvom mestu,  oduvek se znalo da “snaga na usta ulazi”. Raznovrstan izbor namirnica, je ključ jakog imuniteta. Jednolična ishrana može dovesti do manjka bitnih hranljivih materija i nagomilavanja tokisna u organizmu. Sve što nam je potrebno nalazi se u namirnicama, svežem voću i povrću, integralnim žitaricama, zdravim mastima, zato je bitmo da ishrana bude pravilna i izbalansirana.

Namirnice koje su posebno važne za dobar imunitet su:

Beli luk, crni luk, med, kurkuma, đumbir, južno voće, zeleno lisnato povrće, šargarepa, bundeva, slatki krompir, tamno zeleno povrće, ovsene i ječmene pahuljice, badem, avokado, riba, pečurke , školjke, jaja , piletina, ćuretina, junetina.

Svakodnevne navike su podjednako važne kao i namirnice

Od svakodnevnih navika izdvajamo pre svega odmor i kvalitetan san. San ima izuzetno veliki uticaj na imunološke funkcije. Organizam se najbolje regeneriše u snu.

Redovno vežbanje, umerene fizičke aktivnosti su od presudnog značaja, jer imaju blagotvorno dejstvo na kompletano psihofizičko zdravlje  i podižu nivo belih krvnih zrnaca i antitela u organizmu.

 

 

Hidratacija – unos dovoljne količine tečnosti, ali je bitan način na koji se unosi voda. Gutljaj po gutljaj, i nikako od jednom pola litre vode. To nema efekta na hidrataciju organizma.

Održavanje higijene ruku, ali i površina sa kojima ste u kontaktu, jer “ čistoća je pola zdravlja”

 

Sve gore navedeno primenjuje DRFEELGOOD CATERING i  nudi vam idealno  izbalansirane obroke koji su najbolji za sticanje i održavanje vašeg imuniteta .