Taloženje masnih naslaga u predelu struka i stomaka je opasnije od gojenja na drugim delovima tela.
Stručnjaci upozoravaju taloženja masti u predelu stomaka i struka povećava rizik od insulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i nekih karcinoma.
Postoje dve vrste masnog tkiva koje se taloži na kritičmnom mestu a to su :
Prvo je potkožno, manje opasno i lakše se topi korekcijom ishrane i vežbama.
Drugo je visceralno masno tkivo i oblaže jetru i organe u trbuhu, taloži se od nezdrave hrane i manjka fizičke aktivnosti, a opasnija je jer predstavlja faktor rizika za pomenute bolesti.
Za obe vrste masnog tkiva imamo i „ krivce“ a to su :
- Loša ishrana,
- Smanjena fizička aktivnost,
- Alkohol,
- Kod žena menopauza,
- Stres, nedovoljno sna,
- Poremećena crevna flora,
- Naravno uvek genetska predispozicija.
Ne postoji čarobna formula za rešavanje ovog problema, ali dobre vesti su svakako da na neke faktore rizika možemo da utičemo a neke možemo da ublažimo. Ako pođemo od korekcije ishrane i izbacimo belo brašno, šećer, alkohol, i ubacimo laganu šetnju kao fizičku aktivnost, to je odličan početak.
Za ravniji stomak i rezultate koji će biti dugotrajniji i vidljiviji potrebno je uvesti namirnice koje direktno utiču na topljenje viška masti u predelu struka. U tom spektru namirnica ističemo neke koje treba da se nađu u našoj ishrani tu su pre svega namirnice bogate zdravim mastima koje izgradjuju lipidni omotač ćelije i na taj način vas štite vaš imuni sitem od virusa i bakterija.
Zatim one koje su bogate antioksidantima , zdravim vlaknima koju održavaju crevnu floru. Namirnice bogate proteinima , koje su važne za izgradjivanje mišićne mase. Od voća šljive jer sadrže fenolna jedinjenja zvana flavonoidi, koja voću daju intenzivnu boju kao i sposobnost da se bori protiv masti. One su takođe odličan izvor pektina, vrste vlakana nalik želatinu koja smanjuju masnoću jetre (trbušne masti) i blokiraju količinu masnih ćelija koje mogu da apsorbuju.
Od napitaka, tu je zeleni čaj , jedinstvena formula i odličan izvor epigalokatehin galata (EGCG), antioksidansa koji pospešuje sagorevanje masti i gubitak masti na stomaku a i sadrži određenu količinu kofeina.
Istraživanja nam govore da vam jedan antioksidans u čili papričici, kapsaicin, može pomoći da postignete i održite zdravu težinu.
Neke od namirnica koje treba da zauzmu posebno mesto u našoj ishrani su :
- Jaja,
- Šljive,
- Ovsene pahuljice,
- Grčki hjogurt,
- Zeleni čaj,
- Ljute papričice,
- Đumbir,
- Ananas,
- Maslinovo ulje,
- Losos,
- Avokado ,
- Slatki kormpir (batat).
Svaka namirnica ima svoj blagotvorni uticaj na kompletno zdravlje organizma. Znajte da vaše zdravlje najviše zavisi od vas samih. Zato je DRFEELGOOD CATERING tu da vam pomogne i da pripremanje obroka ne bude dodatni stres. Da uživate u hrani a da svoje slobodno vreme iskoristite za neka mala zadovoljstva i uživanja. Pripremu i plan ishane prepustite nama provereno se nećete pojakati.
Vaš DRFEELGOODCATERING