PRAVA RIZNICA BLAGA ZA NAŠ ORGANIZAM I ZDRAVLJE – BUNDEVA

Tabela sadržaja:

Kraljica jeseni,  povrće koje nam donosi toliko blagodati da možemo da je nazovemo blagom.

Kuvana, pečena dinstana ili sirova bundeva jača imunitet, topi kilograme i podiže raspoloženje. Bundeva ima mesnati deo i seme. Sve se koristi i sve je drgaoceno.

Mesnati deo bundeve  se koristi za pripremu jela na različite načine kao što je potaž,u pite slatke ili slane,  salata ili se ceđeni sok. Pored mesnatog dela ona sadrži i semenke, koje su izvor nezasićenih masnih kiselina, hladno ceđeno ulje semena bundeve lako je svarljivo i podstiče regeneraciju ćelija,  jačanje imunološkog i nervnog sistema. Seme bundeve je odličan izvor belančevina udeo belančevina u semenu je čak 30%, od 25% do 38 % masnog ulja, oko 5 odsto smole, eterično ulje, šećer, pektin i enzime, kao što su kukurbitin, fitosteron i tokoferol, omega 3 masne kiseline kojima obiluje riba, a koja je odlična u snižavanju triglicerida i sprečavanju promena ritma rada srca.

 

Od sveg povrća koje nam je na raspolaganju , plod  bundeve je najveći izvor alfa- linolenske kiseline ( ALA) ,odličan izvor  karotena ili provitamina A, vitamina C i B grupe – B1, B2, B3, B6, ali i niacina, folne kiseline, kao i brojnih minerala i gvožđa. Plod bundeve ima više od 60 odsto nezasićenih masnih kiselina, pektine, celulozu i druga biljna vlakna, što je čini lako varljivom. Njihovo antioksidativno dejstvo koristi ne samo zdravlju srca već celokupnom organizmu a sprečava arterosklerozu.

Sadrži 90 % vode.

Plod bundeve u narodnoj medicini se koristi kao diuretik za izbacivanje vode iz organizma. Bundeva ima malo kalorija te je jako dobra u dijetalnoj ishrani, a posebno je važno da mogu da je konzumiraju i oboleli od dijabetesa, kao i osobe sa insulinskom rezistencijom i svi sa probelemima sa želudcem i crevima.

Ovde ćemo Vam predstaviti i nekoliko zdravih Detox recepata od bundeve koji su preuzeti iz knjige

„ Bundeva – lek za sto bolesti“ autorke Irine Zajceve

 

DETOKS SALATE SA BUNDEVOM

  1. Bundeva sa jabukom

200 g bundeve, 120 g jabuka, 50 grama rendane šargarepe, 100 g jogurta, 50 g brazilskih oraha

  1. Bundeva sa jabukama i medom

250 g bundeve, 200 g jabuka, 30 g tečnog meda, 20 g zdrobljenog limuna, 50 ml prirodnog voćnog soka, 50 g oraha u zrnu

  1. Bundeva i avokado

200 g bundeve, 200 g avokada, 50 g jogurta, 5 g listova nane

  1. Bundeva i ananas

250 g bundeve, 120 g ananasa, 60 g lešnika, 100 ml kefira sa niskim sadržajem masti

  1. Bundeva i cvekla

200 g rendane bundeve, 200 g rendane cvekle, 30 ml biljnog ulja, 20 ml limunovog soka, 5 g mirođije

  1. Bundeva sa grejpfrutom

150 g bundeve, 200 g grejpa, 150 g avokada, 30 g jogurta, 50 g crne ribizle

Sve recepte možete isprobati i javit nam kako vam se dopada. Nadamo se da ćete uživati.

Prijatno !