Ova veoma zdrava i značajna voćka se može naći u preko 2000 vrsta, nastala ukrštanjem, raznih
veličina, različitih ukusa i nijansi. Prema bojama u uzgoju prevladavaju ljubičaste, plavocrne, crvene i
žute sorte. Jedna je od najrasprostranjenijih voćki na svetu. Ima snažno antioksidansno dejstvo,
čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i
alergija, obiluje i vlaknima koja doprinose pravilnoj probavi i zdravom metabolizmu.
Iako niskokalorične, šljive sadrže dovoljno minerala i vitamina:
– bakar
– fosfor
– magnezijum
– kalijum
– gvožđe
– vitamini A, C, E, B6 i B9
Nutritivna vrednost šljiva na količinu od 100 g
Energetska vrednost 46 kCal
Proteini 0,70 g
Ugljeni hidrati 11,42 g
Šećeri 9,92 g
Vlakna 1,4 g
Masti 0,28 g
od toga – zasićene 0,017 g
Veoma povoljno deluje na organizam kod ovih bolesti i tegoba:
– anemija
– akne
– astma
– ateroskleroza
– bolesti srca i krvnih sudova
– bronhitis
– gojaznost
– groznica (usled povišene temperature)
– gubitak pamćenja
– depresija
– dijabetes
– ekcem
– zatvor (opstipacija), zahvaljujući rastvorljivim vlaknima-pektinu
– kašalj
– mučnina i povraćanje
– neke vrste raka (prevencija i lečenje)
– nervoza
– povišeni nivo holesterola
– prehlade i grip
– problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima
– problemi sa zglobovima i kičmom
– problemi sa nervima
– problemi sa krvnim pritiskom
– problemi sa metabolizmom
– problemi sa jetrom
– reumatska oboljenja
– sinuzitis
– stres
– upale kože i svrab (osip)
– herpes
– hronični umor
– celulit
S nutricionističke strane, odnos vitamina i minerala u šljivama je savršeno izbalansiran, pa
baš iz tog razloga šljive savršeno prijaju ljudskom organizmu, koji sve hranljive materije
iz njih može da iskoristi na pravi način. Predstavlja jedan od prirodnih zaslađivača, jer
51% njenog mesa sačinjeno je od glukoze.