Patlidžan – mnogo vlakana, malo kalorija
Ova zanimljiva, jednogodišnja biljka je izduženo-kruškastog oblika, tamno-ljubičaste
boje sa jakim sjajem i belo-zelenim “mesom”. Voli vlagu i vlažno tlo, i ima velike
potrebe za toplinom (18-30 ° C ). Njegovi plodovi su veličine od 250-600 g.
Patlidžan ima malo kalorija (samo 15-24) i sadrži 91,9% vode. Osim toga, sadrži i ugljene
hidrate, proteine i prehrambena vlakna. Sadržaj masti u patlidžanima je mali, jer
doseže samo 0,1%.
Nutritivne vrednosti 100 g
Energetska vrednost 18 kcal
Proteini 1.1 g
Ugljeni hidrati 2.9 g
Masti 0.1 g
Veoma je cenjen zbog svojih hranjivih svojstava, a takođe je dobar izvor vitamina;
– A, C, K i vitamina B1, B3, B6 i B9.
– Bogat je mineralima, kalcijumom, bakrom,kalijumom, fosforom i magnezijumom.
Sadrži i fitonutrijent nasunin, koji ima snažno antioksidantivno dejstvo.
Zdravstvene dobrobiti patlidžana:
– štiti imunološki sistem
– pomaže u regulaciji telesne težine – visok sadržaj vlakana,stvara duži osećaj
sitosti
– reguliše nivo šećera u krvi
– ublažava probavne tegobe
– odličan je za lečenje kostobolje i gastritisa
– smanjuje rizik od srčanih bolesti
– štiti od virusa
– poboljšava cirkulaciju
– pomaže u borbi protiv raka – antocijanini i hlorogenerična kiselina iz patlidžana
mogu da pomognu u zaštiti ćelija od delovanja slobodnih radikala
– čuva zdravlje očiju – sadrži karotenoide koji pomažu u očuvanju vida
Patlidžan može biti maštovito i bogato spremljen obrok. Granica je samo Vaša mašta.
Zanimljivosti: Iako možda ne biste poverovali, patlidžan nije povrće već voće! Odaju ga
semenke koje se nalaze unutar ploda. Mnogo je vrsta i oblika patlidžana,iako je većina ljubičaste
boje, on može biti crven, čak i crn. U kineskoj medicini patlidžan se koristi za lečenje reume i
opekotina na koži. Dok ga u nekim afričkim zemljama smatraju izvrsnim lekom protiv
hemoroida, išijasa i mišićnih grčeva, a u istočnim kulturama od sveže ili sušene kore patlidžana
se pravi čaj.