Ovo je metaboličko stanje koje dovodi do porasta nivoa insulina u krvi.
Insulin je prirodni hormon koji proizvodi pankreas, žlezdani organ iza želuca. Pomaže da ćelije tela
metabolišu glukozu, pa se može koristiti za energiju. Ako imate otpornost , tj.rezistenciju
na insulin, vaše telo proizvodi dovoljno insulina, ali on se ne može efikasno koristiti.
Umesto da se apsorbuje u ćelijama, glukoza se nakuplja u krvi.
Opravdano se smatra da je insulinska rezistencija jedna od najnzačajnijih bolesti
endokrinog sistema. Najčešće se vezuje za neka druga endokrina stanja, mada može
biti uslovljena genetikom, hipertenzijom kao i gojaznošću. Zadnjih godina, pojava
insulinske rezistencije se sve više povezuje i sa načinom života.
Neki od faktora koji doprinose nastanku insulinske rezistencije su :
– svakakdnevni stres
– nedostatak sna.
– stil života
Iako tiha bolest, u početku nema izraženih simptoma, ali ako dobro osluškujete svoje
telo možete je prepoznati po:
– povišenom holesterolu,
– umoru
– slaboj koncentraciji
– povišenom krvnom pritisku
– pevelikom variranju kilaže u kratkom vremenskom periodu
– aknama
– opadanju kose
– čestim osećajem gladi
Ne treba se bojati količine hrane koju jedemo, ako je jedemo u pravo vreme i u pravoj kombinaciji.
Promena ishrane treba da sadrži više hrane koja je bogata dijetskim vlaknima, i hrane koja je sa malo
kalorija, nižim glikemijskim indeksom i manje masnoća. Kao npr.
– Povrće
– Voće
– Mlečni proizvodi
– Nemasne vrste mesa
– Žitarice
Kod povrća preferirajte sveže ili smrznuto ali ne i sokove jer šećer nije prijatelj. Najbolje je
voće sa niskim glikemijskim indeksom i zato birajte:
nar
borovnice
jabuke
jagode
maline
borovnice
Voće nije zabranjeno, samo lepo isplanirajte svoje obroke i napravite razmak između istih.
Čitajte etikete na namirnicama. Razni glukozni, kukuruzni i fruktozni sirupi su prisutni u
većini namirnica.Probajte da izaberete ono što ih ima najmanje.
Insulinska rezistancija ne mora uvek da dovede do dijabetesa i može se sprečiti smanjenjem
telesne težine, pažljivim planiranjem ishrane i kontinuiranim vežbanjem.