DA LI STE ZNALI KOLIKO LEKOVITIH SVOJSTAVA IMA GROŽĐE?

Tabela sadržaja:

Koju god sortu grožđa da izaberete neće pogrešiti. Grožđe spada u bobičasto voće za koje su znale još i stare civilizacije. Najdugovečnije voće koje postoji. Pored vina koje se proizvodilo još od pamtiveka, grožđe ima i koštice od koga se dobija izuzetno zdravo ulje. Ima mnogo zdravih razloga da koristite grožđe svaki dan u ishrani dok traje sezona. I belo i crno grožđe obiluje vitaminima, folnom kiselinom, Vitaminom C. Grožđe je i jedna od najhranljivijih namirnica jer sadrži klijum , ugljene hidrate, proteine, vitamin A , kalcijum, gvožđe, vitamin B i magnezijum.

Zahvaljujući sadržaju svih navedenih minerala i vitamina, grožđe, ako ga jedete svki dan doprineće , detoksikaciji vašeg organizma, ali će imati i izuzetan uticaj i na zdravlje vašeg srca, krvnih sudova, kože.

Crno grožđe sadrži kvercetin, snažan antioksidans koji sa vitaminom C stimuliše imunološki sistem za borbu protiv infekcija i upala.

Neke od lekovitih svojstava koje su naučno dokazane kod

grožđa jer  sadrži:

  • antioksidanse i polifenole važne  za smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti, lošeg holesterola, zgrušavanja krvi , upalne procese, doprinosi elastičnosti krvnih sudova a sa tim i boljoj cirkulaciji.
  • antocijanin i resveratrol, koji imaju ključnu ulogu u borbi protiv infekcija i bolesti.
  • proste šećere koji imaju nizak glikemijski index a to znači da se nivo glukoze u krvi postepeno povećava što omogućava dobru regulaciju njegove koncetracije u krvi. U nekim naučnim studijama čak je dokazano da grožđe sadrži jedinjnjenja koja snižavaju šećer u krvi.

 

I na kraju uticaj na lepotu je nezanemarljiv, jer flavonoidi u grožđu mogu da smanje oštećenja ćelija kože usled izlaganja sunčevim zracima dolazi do starenja kože. Zato dermatolozi preporučuju da iskoristite jesen i jedete što više grožđa jer će to imati dobar efekat na vašu kože.

 

Sledeći put kada budete jeli grožđe setite se svih njehovih blagodatnih svojstava na Vašu kožu, umanjenje bola, poboljšanje pamćenja kod starijih, snižavanje krvnog pritiska, smanjenje lošeg holesterola, povećanje elastičnosti krvnih sudova, podmlađivanje.