KAKAV UTICAJ IMA ISHRANA NA DECU SA AUTIZMOM, HIPERAKTIVNOŠĆU I POREMEĆAJEM PAŽNJE

Tabela sadržaja:

Koliko ishrana moze da utiče na ponašanje kod dece sa poremećajem pažnje kao i kod dece sa autizmom?  Naučnici kažu mnogo.

Autizam i poremećaj pažnje su složeni poremećaji jer su višestruko pogodjeni neurološki, imunološki , gastroenterološki sistemi. Simptomi su brojni i probelm je sveobuhvatan. Poslednjih godina naučnici su došli do saznanja da ishrana kod dece sa autizmom i srodnim poremećajima igra veoma važnu ulogu.  Da bi nam bilo jasno kako je neadekvatna ishrana u direktnoj vezi sa stanjem i ponašanjem dece sa problemima  u komunikaciji, poremećajem pažnje i autizmom, potrebano je da razumemo  pre sve fiziologiju. Šta se događa u organizmu kada unose neadekvatne namirnice?

Uobičajni simptomi kod dece sa autizmom su dijareja, konstipacija, nadutost, bolovi u digestivnom traktu, česte infekcije, problemi sa spavanjem, upalni procesi u organizmu  i prisustvo bola.

Ako dete unosi namirnice na koje je intolerantno,  ne može da ih vari kako treba, tada deluje potpuno logično zašto imaju problem sa ponašanjem. Takve namirnice u njihovom mozgu izazivaju efekat sličan onom koji imaju opijati. Neke od namirnice koje sadrže  gluten, kazein i šećer, izazivaju upale u organizmu, ali i druge neželjene pojave.

Još Hipokrat je govorio da “ sve bolesti potiču iz creva”, poznato je i to da su “ creva drugi mozak” zbog velikog broja nervnih završetaka ali i direktne korelacije sa mozgom. Najveći deo imunog sistema je direktno vezan za crevni trakt. Zato je u crevnom traktu potrebna dobra mikloflora,  da preovlađuju dobre bakterije. Ukoliko postoji manjak dobroh bakterija u crevima, stvara se pogodna sredina za razvoj gljivica i parazita a oni luče toksine koje putem krvi stižu do mozga, opterećuju jetru, prave neravnotežu izazivajući brojne simptome od agresije, razdražljivosti, dezorijentisanosti do opijenosti. Loša , neadekvatna hrana u crevnom traktu se zadržava kao nesvarena, i na taj način narušava mikrofloru u crevima i pojača upalne procese .

Stoga prvi korak u ishranu je uvesti namirnice pune korisnih nutrijenata, vitamina, minerala, antioksidanasa, probiotika prebiotika a lišiti je potpuno glutena, kazeina, prostih šećera.

Gluten i kazein za decu osetljivu na ove namirnice su posebno opasni jer nisu u stanju da ih razlože.

Korsno bi bilo izbaciti odmah namirnice koje su potencijalni alergeni i namirnice koje imaju visok sadržaj oksalata ali i one koje imaju visok sadržaj histamina ( orašasti plodovi, paradajz, banane, citrusi osim limuna, spanać, kikiriki) Pored ovih namirnica, obavezno je isključiti buđ, duvanski dim, arome i pojačivače ukusa, pesticite, teške metale, aluminijum, konzervirana hrana i unos ribe je potrebno ograničiti.

Ove komponente se nagomilavaju u organizmu i mogu da uzrokuju iritiranost , agresiju , moždanu i ćelijsku štetu.

Preporuka je isključiti  kukuruz I soju zbog GMO, ali i upotreba kvasca može biti kontraindikovana zbog narušenog  balansa mikroba.

Kada se izbace namirnice koje negativno utiču na digestivni trakt, potrebno je pristupiti oporavljanju sluznice creva i uspostavljanju ravnoteže dobrih crevnih mikroba.

Prvo i najvaznije je unos dovoljne količine vode, ona je prvi saveznik u izbcivanju toksina iz organizma.  Za decu predskolskog uzrasta količina vode oko 800 ml je dovoljna za dnevni unos, bez supica i čorbica, za straiju decu 1,2 -1,5 l a količina zavisi i od težine i aktivnosti. Sokovi ni u jendom obliku, čani ni ceđeni. Oni uzrokuju nagli porast šećera u kratkom vremenskom roku  ali i nagli pad, nakon čega se dete oseća umorno i razdražljivo.

Najbolje bi bilo za užinu neko voće sa niskim glikemijskim indeksom u kombinaciji sa orašastim plodovima.

Ishrana treba da bude zasnovana na:

žitaricama bez glutena  ( proso, kinoa, amarant, heljda, ovas bez glutena)

kompleksni  ugljeni hidrati ( leblebije , sočivo, pasulj, azuki psulj, bob)

Zeleno povrće i šareno povrće svo.

Od voća može sve osim onog koje ima visok glikemijski indeks, urme , dinje i lubenice. Najbolje sezonsko, bobičasno voće je uvek poželjno, jabuke, kruške.

Orašasti plodovi ( orah, lešnik, suncokret, seme bundeve, indijski orah, lan, čija i puteru od navedenih semenki.

Meso najbolje piletina, ćuretina, riba ređe zbog teških metala.

Masti isključivo hladno ceđena ulja, bundevino, konopljino, laneno, ulje crnog kima.

 

DRFGC u svom programu ishrane Junior paket  ima ishranu koja je prilagođena deci svih uzrasta I sa različitim metaboličkim probelmima .