TRANS MASTI I NJIHOV IZUZETNO LOŠ UTICAJ NA ORGANIZAM

Tabela sadržaja:

Koliko puta smo čuli da je brza hrana nezdrava, da sadrži trans-masti i kako ima izuzetno loš uticaj na naše zdravlje ali i ceo organizam?! Verovatno mnogo puta a da li znamo i zašto je to tako ? U ovom blogu ću vam pojasniti kako to trans-masti utiču loše na naš organizam.

 

Pre svega treba da znamo da su masti neizostavan deo pravilne ishrane i nikako ih ne treba izostaviti. Ali treba znati da postoje „ loše“ i „ dobre“ masti.

„ Dobre“ masti su one koje smanjuju upalne procese u organizmu, tu spadaju masti iz orašastih plodova, seme bundeve, i svakako hladno ceđena biljna ulja.

U takozvane „loše“ masti spadaju trans-masti one koje se dobijaju hemijskim procesima hidrogenizacije biljnih ulja. U tim  procesima  se  menja struktura ulja i ona postaju hidrogenizovane biljne masti. Za ove masti je karakteristično da na sobrnoj temperaturi zadržavaju čvrsto agregatno stanje, taj dobijeni oblik biljnih masti je nama poznat kao margarin.

 

Najveći izvor trans-masti u ishrani čine rafinisana biljna ulja. Na žalost ova ulja su vrlo dostupna i široko se primenjuju prehrambenoj industriji. Izlaganjem visokim temperaturama rafinisana biljna ulja postaju izuzetno nezdrava, pogotovu ako se koriste i po nekoliko puta.

 

Rafinisana biljna ulja i margarini su široko rasprostranjeni  u prehrambenoj i konditorskoj  industriji. Priprema brze hrane,godotovih i polugotovih jela kao  i pekarskih proizvoda nezamislivo je bez ulja i margarina.

Trans-masti u proizvodima koji su nam dostupni  su izuzetno opasne pre svega za srce i krvne sudove. Taj oblik masti izaziva upalne procese u organizmu koji narušavaju zaštitnu membranu ćelija i izazivaju mnoga maligna oboljenja ali i dijabetes tipa 2!

 

 

Šteta koji čine trans-masti našim ćelijama a kasnije i organima može da bude nepopravljiva. Ove masti imaju sposobnost da prekriju receptore za insulin, i zatvore vrata za prolaz šećerima i ugljenim hidratima koji su ključni u metabolizmu ćelije. Tada kroz membrane ne može više da prolazi šećer koji nam je neophodan za energiju. Šećeri i ugljeni hidrati se zadržavaju u prostoru oko ćelije, odnosno ostaju izvan ćelije, što dovodi do nagomilava šećera ali izvan ćelije to se zove hiperglikemija.Na žalost sve što je van ćelije ne može biti iskorišćeno jer se metabolizam odvija u ćeliji a ne van nje.  Da bi se storila ravnoteža počinje da se luči  insulin u velikim količinama, ali ne vredi jer ne može da dopre do ćelije, receptori su prekriveni trans-mastima koji im ne dopuštaju prolaz. Visok sadržaj insulina, vuku zapaljenske procese i tako nastaje poremećaj metabolizma a u najgorem slučaju  i do otkazivanja pojedinih organa.

Svaki organizam za sebe ima savršen mehanizam, i zato je potrebno da ga sačuvamo i vodimo računa o ishrani. Izuzetno je bitno da loše navike menjamo, jer zdravlje je na prvom mestu.

Zdrava ishrana nije nešto što se primenjuje tri puta godišnje, to je stil života jer ishranom mi omogućavamo ćeliji da funkcioniše normalno, to je stalna potreba da naš organizam snabdevamo zdravim nutrijentima.

Odabirom zdravih obroka smanjujemo upalne procese u organizmu i dovodimo metaboličke procese u ravnotežu. Unos hrane mora da bude izbalasiran kako bi naš organizam mogao da radi ne ometano. Zato je DRFEELGOOD CATERING omogućio, svima koji žele da počnu sa zdravim navikama i ishranom, izbalansirane zdrave obroke za ceo dan, koje dostavlja na adresu besplatno. Da se zdravo hranite a da nemate stres oko nabavke, pripreme, količine, nošenja na posao po dva obroka, sve to vam DRFEELGOOD CATERING dostvalja i na posao.