Vaša korpa je prazna.
Filteri
Pretraga
Patlidžan – mnogo vlakana, malo kalorija

Patlidžan – mnogo vlakana, malo kalorija

Ova zanimljiva, jednogodišnja biljka je izduženo-kruškastog oblika, tamno-ljubičaste boje sa jakim sjajem i belo-zelenim “mesom”. Voli vlagu i vlažno tlo,  i ima velike potrebe za toplinom (18-30 ° C ). Njegovi plodovi su veličine od 250-600 g. 

Patlidžan ima malo kalorija (samo 15-24) i sadrži 91,9% vode. Osim toga, sadrži i ugljene hidrate, proteine i prehrambena vlakna.  Sadržaj masti u patlidžanima je mali, jer doseže samo 0,1%.

 

Nutritivna vrednost patlidžana100 g
Energetska vrednost18 kcal
Proteini1,1 g
Ugljeni hidrati2,9 g
Masti0,1 g

 

Veoma je cenjen zbog svojih hranjivih svojstava, a takođe je dobar izvor vitamina;

 

  • A, C, K i vitamina B1, B3, B6 i B9.
  • Bogat je mineralima, kalcijumom, bakrom, kalijumom, fosforom i magnezijumom.
  • Sadrži i fitonutrijent nasunin, koji ima snažno antioksidantivno dejstvo.

 

Kako patlidžan utiče na zdravlje:

  • štiti imunološki sistem
  • pomaže u regulaciji telesne težine – visok sadržaj vlakana, stvara duži osećaj sitosti
  • reguliše nivo šećera u krvi
  • ublažava probavne tegobe
  • odličan je za lečenje kostobolje i gastritisa
  • smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • štiti od virusa
  • poboljšava cirkulaciju
  • pomaže u borbi protiv raka - antocijanini i hlorogenerična kiselina iz patlidžana mogu da pomognu u zaštiti ćelija od delovanja slobodnih radikala
  • čuva zdravlje očiju – sadrži karotenoide koji pomažu u očuvanju vida

 

Patlidžan  može biti maštovito i bogato spremljen obrok. Granica je samo Vaša mašta.

 

Zanimljivosti: Iako možda ne biste poverovali, patlidžan nije povrće već voće! Odaju ga semenke koje se nalaze unutar ploda. Mnogo je vrsta i oblika patlidžana, iako je većina ljubičaste boje, on može biti crven, čak i crn. U kineskoj medicini patlidžan se koristi za lečenje reume i opekotina na koži. Dok ga u nekim afričkim zemljama smatraju izvrsnim lekom protiv hemoroida, išijasa i mišićnih grčeva, a u istočnim kulturama od sveže ili sušene kore patlidžana se pravi čaj.