6 RAZLOGA ZAŠTO CVEKLA TREBA DA IMA POSEBNO MESTO U VAŠOJ ISHRANI

Tabela sadržaja:

Znam da mnogi od nas kada čuju za cveklu nisu baš oduševljeni njenim pomalo „zemljanim“  ukusom i vrlo retko se odluče za ovo povrće. Međutim njen uticaj na organizam je toliko lekovit da spada u sam vrh dragocenog povrća za Detox organizma.

Sve potiče od ćelije i metabolizma ćelije, zato je toliko bitno da naš metabolizam bude u ravnoteži.

Cvekla je moćan izvor vitamina i minerala, koji nam pomažu da izbacimo toksine iz organizma i nahranimo mitohondrije ( ćelijske organele koje služe da proizvedu „energiju“ ). Glavnu ulogu u „ pomaganju „ toksinima da napuste naš organizam ima svakako Betain ( betacijanin ) pigment koji je glavni sastojak cvekle i od koga potiča purpurno crvena boja.

U ovom tekstu ću vam približiti deo „blagodati“ cvekle na organizam sa željom da cvekla postane deo vaše svakodnevne ishrane.  Može se koristiti kao salata ili ceđeni sok. U bilo kom od ovih oblika je dragocena.

  1. Cvekla utiče na podmlađuje organizam

Betacijani, osnovni sastojak cvekle, smanjuju oksidatine funkcije u organizmu koje dovode do preranog starenja ćelija i pojavu malignih tumora.

 

  1. Reguliše nivo šećera u krvi

Rastvorljiva vlakna koje se nalaze u cvekli pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, pa se njen sok često preporučuje dijabetičarima. Da biste postigli željeni rezultat i izjednačili nivo šećera najmanje 3 puta nedeljno morate piti sveže ceđen sok od cvekle.

  1. Poboljšava vaš vid

Ovo povrće zbog visokog sadržaja nitrata , koji ima poboljšava funkcionisanje unutrašnjih organa , utiče na jačanje ćelija rožnjače i poboljšanje vida. Istraživanja su pokazala da cvekla ima mnogo veći pozitivan efekat na čulo vida od bilo kog drugog povrća.

  1. Povećava fizičku izdržljivost

Dokazano je da ukoliko redovno imamo cveklu u našoj ishrani možemo povećati fizičku izdržljivost u velikoj meri. To je prirodni „ doping“. Cvekla omogućuje našim krvnim sudovima da budu elastičniji,  da do naših unutrašnjih organa dolazi dovoljno kiseonika i na taj način se mišići obnavljaju.

 

  1. Doprinosi mršavljenju

Ovo korenasto povrće sa purpurno crvenom bojom, na izgled veoma primamljivo, bogato vlaknima izuzetno povoljno utiče na smanjenje masnih naslaga, zato ga preporučuju u dijetama kao jedno od vodećih povrća u detoksikaciji organizma  i mršavljenju.

  1. Pomaže u stabilizaciji rada digestivnog trakta

Izuzetno bitna funkcija u organizmu je pravilan rad digestivnog trakta. Zato je cvekla pa skoro nezamenljiva.  Prirodni šećeri koje sadrži cvekla hrane crevnu floru i daju joj dodatnu snagu protiv štetnih supstanci koje se nakupljaju u crevima. Pored prirodnih šećera , ovde i vlakna imaju ulogu „skupljača“ toksina i lakšem izbacivanju iz organizma. Na taj način cvekla omogućuje dupli benefit za naš celokupni organizam.

Zato nemojte cveklu zaobilaziti, uz dodatak limuna i jabuke ili šargarepe  u sokovnik, možete dobiti  izuzetan napitak koji organizmu vraća snagu a vama ravnotežu.  Višestruka blagodat ovog povrća zaslužuje vašu pažnju.